Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk?

Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk?

Je hoort heel veel over duurzaamheid in de media, maar hebben ze wel gelijk? En wat is nu eigenlijk duurzaamheid en wat is GreenEasy haar taak hierin?

Allereest moet je jezelf afvragen waar jij voor staat. Sta jij voor een betere wereld, gezondere lucht en eerlijke producten? Dan ben jij een echte Greeneasy’er! Maakt het jou allemaal niet uit wat er gebeurd in de wereld en zal het zo snel niet lopen? Dan zou ik toch even blijven lezen…

1. Wat is duurzaamheid nu eigenlijk?

Duurzaamheid is door de jaren heen een erg algemeen begrip geworden. Alles wat te maken heeft met (maatschappelijk) verantwoord leven, goed voor milieu, ecologie en toekomstgerichte manier van denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid genoemd. Veelal wordt de term duurzaamheid omschreven aan de hand van de (Amerikaanse) drie P’s theorie:
  • People (mensen)
  • Profit (winst)
  • Planet (aarde)

Naast het feit dat we geld willen verdienen en van de welvaart willen genieten is het ook onze taak om goed voor de mensen en het milieu te zorgen. Op de voet zoals de wereld en ook Nederland en Nederlanders bezig zijn, kan het niet langer meer goed gaan. Er moet nu echt verandering komen. De CO2 uitstoot is veel te hoog, de lucht is “vies” en de zee zit vol met plastic afval. Dé oude manier van denken werkt niet meer. Het is tijd voor verandering. Wij van GreenEasy hebben een goede hoop in de toekomst en doen er dan ook alles aan dat wij kunnen om hier een grote steen aan bij te dragen.

Maar wat is duurzaamheid nou echt? De volgende definitie is geformuleerd door de World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”:
Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”
 

Wat ze dus bedoelen:  rekening houden met de toekomst op de manier zoals we nu leven. Alles heeft een effect, positief en negatief.

2. Duurzaam vs marketing gimmick (fake duurzaam)


Je moet als concument heel erg oppassen dat je niet trapt in de “fake” duurzaamheidsgimmick… ja duur woord… maar je ziet vast op heel veel websites en winkels staan “Duurzaam” bij een product. Maar als je echt goed kijkt dan zie je dat ze bijvoorbeeld enkel Biologische productie gebruiken, maar niet kijken naar het totale plaatje. Dus alleen naar de P van Planet, maar niet naar de P van People (mensen). Worden de mensen wel eerlijk betaald en behandeld? Dit is dus de reden waarom GreenEasy is opgericht. Een duidelijk overzicht kunnen bieden van échte duurzame & eerlijke producten. Zo maken wij het jou makkelijk om het juiste duurzame product te vinden.

3. Wat doet GreenEasy voor duurzaamheid?


Greeneasy doet heel veel voor duurzaamheid. Allereerst werken wij samen met een hosting provider die enkel groene stroom gebruikt en een duurzame manier van cooling. Daarnaast gebruiken wij enkel duurzame servers die weinig energie behoeven. Zo maken wij ook gebruik van een datacenter met een PuE waarde van slechts 1,12. Een gemiddeld datacenter heeft 1,5-1,7 en dat wordt dan als “goed” beschouwd. Dit vonden wij niet. Een PuE waarde houd in dat de totale energieverbruik van de servers (dus ook voor het coolen) wordt berekend. Bij een PuE waarde van 1,12 is er dus slechts 12% extra stroom nodig voor cooling van de servers. Er is dus heel weinig energieverlies.

Daarnaast werkt GreenEasy samen met Ondernemers voor Ondernemers van Oxfam Novib. Zo helpen wij ondernemers in ontwikkelingslanden met onze (financiële) ondersteuning en kennis.

 

Wil jij meer weten over GreenEasy? Lees dan snel hier verder: https://greeneasy.nl/over-greeneasy/

 

 

 

Related Posts

Leave Your Comment